Mangakai Uppsala
NERV MÄRKET!  Mangakai Uppsala

     :: Start
     :: Information
     :: Medlemmar
     :: Aktiviteter
     :: UppCon
     :: Recensioner
     :: Bli Medlem
     :: Länkar
     :: Vad är:
     :: Manga
     ::
Anime

NERV MÄRKET!  Multimedia

     :: Videoklipp
     :: Översättningar
     :: Bilder
     ::
Fanart
     :: Fanfic
     :: Cosplay

NERV MÄRKET!  Interaktivt

     :: Quiz
     :: Gästbok
     :: Kontakta Oss


Webmaster: Daniel MPCopyright: Daniel MP
Konnichi wa!!

Känns onödigt att skriva en lång introduktion till, men här är i alla fall mitt lilla (Om ni tycker att det är mycket så ska ni se hur ett stort ser ut ^___^) Yaoi-lexikon som jag har valt att kalla "Neko-chan no Yaoi-Dictionary".
Nej, jag tänker inte börja svamla strunt igen!! Baka Neko!
Dessutom så är jag otroligt ivrig att få börja förklara termerna runt Yaoi/Juune/Shounen ai så jag tänker bara börja med att förklara the basics.

Vad Yaoi är: Yaoi är sexuella förhållanden mellan killar i Japansk anime eller manga. Förekommer naturligtvis även som Fan-fics, Fan-art och allt som galna fans som jag själv kan skapa med stackars oskyldiga karaktärer. ^_____^

Vad Yaoi INTE är: Yaoi är INTE riktiga, fotograferade bilder; bara tecknat….men det betyder ju inte att det inte finns riktigt läskiga saker ute på nätet ändå. O_o;;

Nu när vi har det klart så är det väl bara att dyka på det RIKTIGA lexikonet antar jag. Hoppas att det är lärorikt, hehe, jag hade i alla fall dödligt kul när jag skrev det.

/Neko-chan

Canon ; Canon Weeney ; Lemon ; Lime ; Ratingsystemet ; Non-con ; Bishounen och Biseinen ; Doujinshi (dj)/Zine ; Yuri ; Wallow ; Seme och Uke ; Höjdregeln ; Shota-con ; A/U ; PWP ; Reversible ; UST ; Shounen ai ; Yaoi/Slash ;

Canon: Författaren av seriens version av händelser och karaktärer. Den "officiella" versionen, med andra ord den värld som serien verkligen utspelar sig i.
Om karaktärerna verkligen ligger med varandra/älskar varandra i serien så gör dom det i Fan-grejerna också, men gör dom det inte så kan man inte bara ta vilka karaktärer som helst och stoppa dom i säng tillsammans. ^___~
Canon är vad du faktiskt ser i serien och vad du faktiskt får reda på om karaktärerna.


--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Canon Weeny/Canon Weeny Flu: En Canon Weeny är besatt av att karaktärerna i någon form av fanwork inte får avvika minsta lilla från hur karaktärerna verkligen är. Canon Weeny Flu är en oförmåga att slita sig från hur karaktären är och njuta av att se folk som jag stoppa honom i säng med vem vi har lust med. Kan även drabba författare av fanwork (Har varit med om det själv -_-'). Då blir dom i sin tur oförmögna att skriva ihop två karaktärer utan att kunna bevisa att dom uppenbarligt homofobiska agenterna med en flickvän vardera verkligen är gay.

Neko under Canon Weeny Flu: "Titta, titta!! Han LADE HANDEN PÅ AXEN på honom i TRE SEKUNDER!! YAOI, YAOI!! LEMON!! (Jag ska förklara vad Lemon är, vänta!)
Resten av Mangakai Uppsala: Angie....dö. För femte gången; Keitaro är INTE gay.
Neko: "M-men…men…h-han lade HANDEN PÅ AXELN på honom….."
Resten av Mangakai Uppsala: "Ja, men han KYSSTE tjejen i serien."
Neko: "Vad har det med saken att göra??"

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Lemon: "Vad F-n snackade hon om i förra förklaringen, frukter??"
Nej, jag snackade inte om frukter. Jag snackade om Lemon.
Lemon är en anime-härledd historia med fulla sexscener. Ingenting lämnas åt fantasin, ingenting alls. Det är full inträngning, orgasm, beskrivning av genitalier osv.
(Hehe….veeeeeem skriver sååååånt??? O_o;; <--- Stor neonpil som pekar på Neko)

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Lime: "Ännu mer frukter??!"
Nej, inte ännu mer frukter…ännu mer underbara Yaoi-termer. ^_______^
Lime är precis som Lemon anime-härlett, men till skillnad från det så slutar den oftast innan sexscenen börjar, eller byter scen just då.
Men förstår vad som har hänt (Duh!!), men det står inte rakt ut i texten.

Exempel på Lemon:
…and then Crawford had carried the German to his bed.
Crawford had bent down and kissed the redhead before probing one of his fingers into his entrance. Schu squirmed and went into hardness, all the time panting "Oh, Brad…oh!" rhythmically. That caused Crawford to withdraw his finger and instead enter the German with his limb while grunting his name and pressing the beautiful redhead harder against him, in order to be able to thrust deeper in.

Exempel på Lime:
…and then Crawford had carried the German to his bed where they had made love.
It had been the most wonderful night in Shcu's life.

Förstår ni skillnaden?

PS. jag kan skriva bättre…I was just making a point!

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Ratingsystemet: Vad kan jag läsa och vad kan jag inte? Nja, det bror på hur open-minded du är… och bara för att förhindra att någon stackars homofob råkar förirra sig in på någonting som han/hon inte vill så ska jag förklara hur man graderar de olika Yaoi-grejerna därute.

PG: Det kan vara liiiiite kyssar och kärlek eller ångestfyllt, men vilka åldrar som helst kan läsa det egentligen.
R: Innehåller starkt våld eller censurerad sex (Det mesta Japanska är censurerat, faktiskt.) om vi talar om bilder och starkt våld och Lime om vi snackar fan-fics.
X: Ocensurerad sex med full nakenhet eller extremvåld om vi snackar bilder och fan-fics med väldigt ingående beskrivningar.

*hihi* insåg just att mina grejer på den här sidan inte är ratade alls….vilken chock för de stackars oskyldiga homofober som råkar klicka upp mina värsta alster. ^____~

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Non-con: En förkortning av "non-consentual"; en person som blir tvingad till någonting mot sin vilja. Jag tror att vi alla vet vad han blir tvingad till. ^__~

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Bishounen och Biseinen: (Eller Bishies som jag kallar dom….bishies…kawaii!!! ^_____^) Står för Beautiful Boys…alltså vackra pojkar. Egentligen så ska det här bara referera till killar mellan 13 och 18. När dom är över arton så blir som nämligen "Biseinen" som betyder vackra män. Men eftersom vi dumhuvuden i väst inte fattar skillnaden så kan man utan att bli utskrattad kalla underbart sexiga killar (…Vinnie-Vinnie-Vincent Valentine…hihi…^__^) av alla åldrar för Bishounen.

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Juune: Juune är Yaoi-manga med originalkaraktärer. Alltså karaktärer som författaren själv har hittat på. (Själv tycker jag att det är mycket roligare att ta redan existerande karaktärer och tussa ihop dom….hehehe)
Ordet Juune kommer från den japanska tidningen "Hence ju-nay" som för övrigt var pionjären bland Yaoi-tidningar. Det är både en genre för amatörer och proffs.
Egentligen så är Juune bara romantiska historier med inslag av sex, medan Hence används för att beskriva den uppsjö med menlösa historier som bara går ut på sex. Med andra ord så är Koji och Izumis pågående, ångestfyllda förhållande som sträcker sig över flera volymer i BRONZE Junne medan en femton och en halv sida lång historia i BBOY GOLD där en karaktär som man inte ens får veta namnet på våldtar sin underanställda med otrolig grafisk precision i halva historien och sedan lämnar honom gråtande inte är det.

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Doujinshi (dj)/Zine: Samlingar av manga eller korta historier producerade av fans till en viss serie. En doujinshi använder till skillnad från Juune alltid de karaktärerna som finns i serien utan att blanda in några nya. (Hehe….nu börjar vi komma någon vart..)
Dom är oftast publicerade av en grupp människor som kallas "Cirkles", vanligtvis två eller tre personer som samarbetar för att få fram ett resultat. Fast sen så har ju Julia ritat en egen jättekawaii Weiß Kreutz-doujinshi helt själv…jag lyckades inte övertala henne, men om ni mailar henne och tjatar så kanske hon lägger ut den ^_____^
Ett sådant projekt med bara en tecknare kallas för "Kojin Cirkles" (Kojin = Individuell). Det finns även stora grupper med upp till sex stycken tecknare.
För övrigt så började CLAMP (X, Cardcaptor Sakura mm. för att nämna några av mina favorit-CLAMP-grejer. Tomoyo är superkawaii ^____^) faktiskt som en Doujinshi Cirkle.

(Zine är det Amerikanska namnet för Doujinshi förresten, ifall ni undrar varför det står med i underrubriken)

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Yuri:
Neko-chan no Yaoi Dictionary version 1.76866967866454329230:
Härmed tillåter jag att Excel sa….eh…Yaoi-lexikonet tillfälligt blir ett allmänt gay-lexikon och tar med Yuri också.

Yuri är den kvinnliga motsvarigheten till Yaoi. Alltså kärleksförhållanden kvinnor emellan i manga och anime. Själva ordet är egentligen ett slangord som betyder "Lilja" om vi ska ha med lite kuriosa.
Om du vill veta med om Yuri eller få en serie rekommenderad för dig så är jag helt borta, men då kan du istället kontakta Dòra, som är Mangakai Uppsalas egen Yuri-expert, *hihi*
^___^

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Reality Bug: Ännu en Amerikansk term som oftast används om Slash och uteslutande används av de stackare som fallit offer för Canon Weeny Flu. (Jag ska förklara vad Slash, Shounen ai och Yaoi är mer ingående…jag sparar bara det bästa till sist)
Om det finns en Reality Bug i en anime så innebär det att saker och ting inte alls är som de ska. Flygande mehcas, magi och hemmafruar i New York med förkläden (Känn dig träffad, "Fake") för att nämna några exempel.

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Settei: Settei används av författarna/Tecknarna av fanwork för att förklara sig för den stora pöbeln Canon Weenies utanför dörren med facklor och högafflar redo att bränna dom på bål när dom har tussat ihop Kuja och Zidane. (-_-;; <--- känner sig träffad….)
Eftersom Japanska fan-termer vanligtvis är väldigt breda så kan det betyda två saker:

1. Saker som inte täcks i serien och alltså lämnas helt fria att spekulera om. T ex hurvida A älskar B eller inte.

2. Det kan även betyda fanwork som går helt emot Canon ( ;p *Lipar åt Canon Weenierna*) och hittar på någonting helt eget. T ex "I min settei så är Kenshin egentligen en tjej utklädd till kille som kan få Sanos barn så mycket han vill, så det så!"

PS. Få inte en hjärtattack för att jag hädar mot "Den heeeeeliiiiga Kenshin" nu Daniel. ^___~ *DÖ ANGIE!!! webmaster comment*

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Wallow: En historia som är skriven för att författaren ska få välbehövligt gråta av sig efter att ha skrivit en humor-fic eller sett för mycket über-gullig Card Captor Sakura på en dag.
En wallow-fic brukar i stora drag se ut så här:

1. Zechs träffar Treize, dom blir kära.
2. Treize dör på det mest horribla sätt man kan tänka sig medan Zechs hjälplöst ser på utan att kunna göra någonting åt det.
3. Zechs deppar.
4. Zechs kommer över det och blir ihop med Duo.
5. Duo lämnar honom för Heero.
6. Zechs begår självmord.

Allt detta undertiden som Zechs känslor beskrivs på ett hjärtskärande sätt.
Ofta så är wallow-fics även en song-fics till någon riktigt ledsen låt. (Fast jag vet ju inte…jag börjar grina bara jag lyssnar på Bôas "Little Miss". TT__TT)

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Seme och Uke: Den Japanska sexkonfigurationen: den dominanta killen i ett förhållande eller ett ligg är seme och den undergivna killen är uke. Semen ligger alltid överst, ordet kommer från Japanskans "semeru" som betyder attack. Uke kommer från "ukeru" som betyder att ta emot. Orden har två stavelser eftersom Japanskan fungerar så och detta kan vara väldigt förvirrande för Gaijin.
Om man skriver fanwork så skriver man alltid ut paret med semen först, alltså Allen x Van om Allen är seme. Dumma västerlänningar ger Japanerna hjärtattacker genom att skriva Allen/Folken (… Ja jag bytte. Van är ok, men seriöst, vem kan motstå Folkens svarta vingar? ;p~~~~).
Yaoi använder ett "x" istället för det Amerikanska "/". För att se vad som gör en seme till en seme, se "Höjdregeln" här nedanför.

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Höjdregeln: Fans tenderar att bestämma vem som är seme i serien genom att titta på de olika karaktärernas längd. I de flesta fall av fanwork så justerar man längden på en viss karaktär så att han ska passa som seme/uke. Ta Zechs i Gundam Wings till exempel; han är visserligen längre än Treize, men han är yngre och betydligt mindre sofistikerad. Därför så ritar man honom oftast kortare än Treize för att Treize ska kunna bli en ordentlig seme.
Förklaringen till detta är helt enkelt att det ser mysko ut med en kort kille ovanpå en lång, precis som många tycker att kort man x lång kvinna ser mysko ut.

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Shota-con: Står för "Shotaro (Ett typiskt namn på en liten kille) komplexet". En sexuell fascination för små killar mellan +/- 9 - 12 år. Ett ganska valigt fenomen i manga och anime.
*Host* Private Lesson *host*!!

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

A/U: Ännu en liten Amerikanism som står för "Alternative Universe", en historia där karaktärerna i en viss anime är satta i en annan tidsepok, land eller kropp än i animen. Japanerna gör det här hela tiden i sina doujinshis. Ikki blir prins över barbarerna, Hyouga blir en hemmafru, Heero framträder i "Svansjön" med balletkjol och alla får öron och svansar och diverse horn från olika ställen på kroppen. Västerländsk Slash gör det också, men det är svårt att skriva en övertygade historia med Shinji och Kaworu som älvor, kentaurer, grävlingar eller byggnadsarbetare….men det har gjorts.
(Ok, grävlingarna var väl en överdrift då!)

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

PWP: Hur många Amerikanska termer finns det där ute??
Mer än det finns kanjis i alla fall. PWP står för "Plot? What plot" vilket betyder ungefär "Handling? Vilken handling?". En story som bara existerar för sex, som kallas för Hence. Men man får inte förväxla Hence med Yaoi, för det är egentligen två helt olika saker. Yaoi kan vara en romantisk kärlekshistoria….med EXTREEEEMT mycket sex!!!

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Reversible: En karaktär som varken är seme eller uke utan kan ta på sig vilken roll som helst beroende på vilken partner han har för tillfället. Weiß Kreutz Schuldich är seme med Crawford men Uke med Farfarello till exempel.

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

UST: "Unresolved Sexual Tension". Alltså två karaktärer som är råtända på varandra men som aldrig har sex. När killarna är precis på gränsen att kasta sig i varandras armar och hormonerna och den sexuella spänningen i luften kan skäras med kniv. En liten japansk övning i perversitet - om du lyckas bygga upp en så pass stark sexuell spänning i ditt fanwork utan att låta karaktärerna få utlopp för den så har du klarat dig.
(…Fråga inte hur det gick för mig…. -_-;; watashi wa hentai desu…)

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Shounen ai: Waiiii!!! <--- Japanska treåringar säger "Wai" för att uttrycka glädje.
Nu börjar vi komma in på de intressanta delarna…eller rättare sagt; det är bara två termer kvar, sen kan jag gå och lägga mig!!! (Jag har lånat så mycket anime av Daniel att jag känner mig skyldig om jag inte gör färdigt det här lexikonet snart….klockan är halv fyra….på morgonen!!! >____<)
Vart var jag? Justja, shounen ai….
En genre med professionella serier. Betyder ordagrant "Pojkars kärlek", vilket är precis vad det är. Shounen ai lägger tonvikten på känslor framför sex. Använder orginalkaraktärer, naturligtvis, några bra exempel är Wind and Tree Song (Kaze to Ki no Uta) och The Heart of Thomas (Touma no Shinzou).

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Yaoi/Slash: Yaoi är kärleksförhållanden killar emellan, ofta i tecknat format, ritat av fans till anime-serier där man använder karaktärerna i den serien. Den här sortens fanwork kallas "Doujinshis".
Yaoi är en förkortning av "yama nashi, ochi nashi, imi nashi" som betyder "Inget klimax, inget syfte, ingen mening" och används för att beskriva de fanwork som lägger tonvikten på sex och struntar totalt i att ha en bra handling.
Yaoi tar vilket förhållande som helst och sexualiserar det: "Oh, dom här killarna är bröder. Dom stoppar vi i säng med varandra." eller "Dom här killarna spelar i samma fotbollslag, dom stoppar vi i säng med varandra". "Den här killen köper fisk av den här gamle mannen, dom stoppar vi i säng med varandra" "Dom här killarna är ärkefiender av rivaliserande klaner. Dom stoppar vi i säng med varandra - eller ännu bättre; vi låter den ena killen binda upp den andre och våldta honom!!!"
Slash är den Amerikanska motsvarigheten till Yaoi och är i stort sett samma sak som Yaoi, men med flera kulturella skillnader. Slash använder oftast karaktärer från riktiga action serier medan Yaoi är mera anime, tv-spel och mangabaserat. Slash är också betydligt mer lättsmält än Yaoi och det mesta av Slash-fanwork är i textformat medan den mesta Yaoin finns att hämta i form av bilder eller manga.
Numera så har dessa två begrepp flutit ihop eftersom jänkarna envisas med att kalla all Kille x Kille manga oavsett om det är animebaserat eller original, amatör eller professionellt.

--------------------------Till toppen av sidan----------------------

Jaha…det var väl allt jag hade att komma med. Har ni någonting mer så får ni gärna maila mig och föreslå det. Eller så kan ni ju bara lynchmobba mig lite ifall ni inte gillar mitt lexikon.

Ladda hem Yaoi lexikonet som word 2000-dokument.
NERV MÄRKET!  Medlemmars sidor

      :: Angies Yaoi-hörna
      :: Daniels musiksida
      :: Din sektion här?

NERV MÄRKET!  Diverse
     :: Humor
     ::
Mobiltelefon
     :: Tv-spel
     ::
Shop
NERV MÄRKET! Medlem
     :: Webbpost
     :: E-post uppgifter
NERV MÄRKET!  Status
Bilder:
86
Videoklipp: 02
Recensioner: 10
Fanart: 11
Fanfic: 13
Cosplay: 08
Länkar: 18
Föreslå Sektion ??
NERV MÄRKET!  Veckans bild
Veckans bild är den här veckan gjord av Julia
   

Besök Mangakai's hemsida, som vi är en filial till!
Mangakai Spånga
Mangakai Huddinge

Länkar:

Besök Seriezonens hemsida, återförsäljare av manga i Uppsala